Až 65 % Bratislavčanov má problémy so spánkom: Prieskum odhalil, prečo hlavné mesto ponocuje

Vyšli sme z laboratória do ulíc a ostali sme prekvapení. Ako výrobca a e-shop chceme poznať vaše reálne problémy a zvyky, tak sme sa pýtali priamo vás. Podľa prvého Enebire prieskumu má väčšina Bratislavčanov problémy so spánkom. Kvôli čomu obyvatelia hlavného mesta ponocujú a aké ponaučenie nám výsledky prinášajú?

Spia Bratislavčania dobre alebo ich trápia problémy so spánkom?

Ach, ten krásny spánok. To sladké chrápanie

Dobre sa vyspať, aspoň 8 hodín bez prerušenia, zobudiť sa bez budíka a ranného zhonu. Kedy naposledy ste zažili takúto nočnú idylku? Alebo patríte tiež k tým, pre ktorých je kvalitný spánok skôr vzácnosťou ako pravidlom?

V dnešnej rýchlej dobe je náš prirodzený spánkový režim výrazne narušený. Jeho kvalitu znižujú faktory, ktorým sme každodenne vystavovaní. Rebríček ničiteľov spánku spoľahlivo vedie stres. Nasleduje známy nedostatok fyzickej aktivity, nezdravá strava, priveľa alkoholu a kofeínu. Paradoxne, aj neschopnosť oddychovať a venovať sa záľubám vedie k nespavosti.

Vedeli ste, že …

… insomnia, čiže nespavosť trápi oveľa častejšie ženy ako mužov? Podľa štúdií [1] trpí touto poruchou každá štvrtá žena a každý piaty muž. Dôvodom sú zvyčajne hormonálne zmeny a skutočnosť, že ženy sú náchylnejšie na stres a úzkosť.

[1] https://www.webmd.com/women/insomnia-in-women  

Ako sa prejavujú problémy so spánkom?

  • Ťažkosti so zaspávaním - prehadzujeme sa v posteli a prenasledujú nás vlastné myšlienky, starosti, potreba zachrániť svet.
  • Prerušovaný spánok - budí nás dieťa, domáci miláčik, susedia, ruch z vonku či partnerovo chrápanie.
  • Včasné prebúdzanie sa pred 5:00, ktoré nie je naším biologickým hodinám vlastné.

Ak nemáte ani jeden príznak nespavosti, gratulujeme a rovno nám pošlite váš spánkový recept🌝

 

Že Bratislavčania sú najbohatší? Ok, ale akú daň za to platia?

Komplikácie so spánkom majú zvyčajne výkonnostne nastavení ľudia pod neustálym tlakom. Práve to je dôvod, prečo sme náš prvý Enebire prieskum robili v hlavnom meste. V auguste 2024 sme vyrazili s kamerou do bratislavských ulíc a pýtali sme sa 100 ľudí, mužov aj žien rôznych vekových kategórií, ako sa im spí a či užívajú niečo na spánok. Rôznorodá vzorka ľudí umožnila pre náš e-shop získať zaujímavý pohľad na problematiku spánku.

Pozrite si krátky zostrih odpovedí respondentov:

Výsledok? Málo spia, veľa pracujú

Čísla nášho prieskumu hovoria jasnou rečou. Bratislavčania nespia alebo spia len veľmi málo. Sú vystresovaní z práce. Namiesto toho, aby si večer ľahli do postele a dobre si oddýchli, premýšľajú nad úlohami, povinnosťami. Nevedia vypnúť.

Až 65 % všetkých opýtaných uviedlo, že má problémy so spánkom - spia zle, málo, ťažko zaspávajú alebo majú prerušovaný spánok. Najviac nespáčov je v kategórii 40 - 50 rokov a horšie sú na tom celkovo ženy (76 %) ako muži (54 %). Každý desiaty užíva pred spaním hormón melatonín v rôznej forme. Väčšina opýtaných však tvrdí, že neberie žiadne výživové doplnky na pomoc so spánkom. Naša gratulácia patrí tým 35 % šťastlivcov, ktorí spia sladko a tvrdo ako poleno.

65 % Bratislavčanov má problémy so spánkom

Ako sa môžeme poučiť z príkladu Bratislavy?

Odpovede respondentov sú výstražným znamením, ako spánok podceňujeme. Dlhodobý neuspokojivý spánok môže počas dňa viesť k nedostatočnému sústredeniu, podráždeniu a ku chybám z nepozornosti. A to je status non grata.

Riešenie? Máme ho každý vo svojom vnútri, problémom so spánkom sa vieme vyhnúť. Stačí sa inšpirovať Enebire myšlienkou a otočiť prístup k životu a zmeniť zlozvyky na dobrozyky. Mozog aj celý organizmus sa upokojí a v nočnej fáze bude oddychovať tak, ako má.

  1. Práca, práca a zase práca… Otočte to a pracujte na tom, aby ste znížili denný výkon na 8 hodín. Plánujte si aktivity a postupne delegujte.
  2. Dajte si denne aspoň 40 minút na aktívny pohyb. Ak vás nebaví cvičenie vo fitku, choďte pešo do práce, vybehnite von alebo sa aspoň prejdite po okolí.
  3. Starajte sa o svoje duševné zdravie. Meditujte, cvičte jógu, čítajte. Pracujte na sebarozvoji takým spôsobom, ktorý vám nie je proti srsti.
  4. Kultivujte vzťahy v rodine a s blízkymi. Stačí 10 minút plnej pozornosti druhej osobe a urobíte pre vzťah viac, ako si myslíte.
  5. Nájdite si hobby a robte to, čo vás napĺňa. Začnite opäť maľovať, hrať na gitaru, fotiť prírodu. Hocičo, čo ste v detstve milovali. Nevyčítajte si zdravé ničnerobenie.

Dobrozvyky vám pomôžu znížiť problémy so spánkom

Spánková hygiena je kľúčová pre psychickú pohodu

To, že je pre nás spánok dôležitý a nemali by sme ho podceňovať v žiadnom veku, potvrdzuje aj psychológ z centra Psyché na dlani, Mgr. Juraj Pavlík: „Spánok a úzkosť tancujú v začarovanom kruhu. Našťastie je možné z neho vystúpiť. Keď klienti zlepšia svoju spánkovú hygienu, cítia sa uvoľnenejší a pokojnejší. Napätie ustúpi, čím vzniká priestor pre kreatívnejší prístup k životu.

Problémy so spánkom neradno podceňovať

Zdroj: Juraj Pavlík

Enebire zachraňuje spánok (nielen) Bratislavčanov

Ako? Pridajte k piatim spánkovým a životným dobrozvykom ešte kúsok prírody navyše - organické výživové doplnky prémiovej kvality:

  • ENEBIRE Sleep Spray – bylinný preparát vo forme spreja. Tvorený je výlučne z bylín, ktoré majú pozitívny vplyv na kvalitu spánku. Obsahuje aj hormón spánku melatonín a aminokyselinu teanín. Sprej vám pomôže redukovať stres, navodiť psychické uvoľnenie, skrátiť čas potrebný na zaspávanie a celkovo znížiť problémy so spánkom.
  • ENEBIRE magnézium bisglycinát – vďaka účinnému zloženiu je jeho vstrebateľnosť až 85 %. Magnézium pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Redukuje pocit únavy, vyčerpania, bolesti hlavy a podráždenosti. Rozdiel oproti iným doplnkom so vstrebateľnosťou len 5 - 25 % pocítite okamžite.

 

Otočte svoj prístup k životu, my v Enebire vás podporíme

Sme prírodní, slovenskí a už od roku 2015 zameraní na kvalitné výživové doplnky so zvýšenou účinnosťou. Pri výrobe všetkých 30 produktov dbáme na ich zloženie, eliminujeme v nich nežiaduce látky a dopĺňame prírodnými zložkami.

Aby sme mohli zaručiť čo najvyššiu účinnosť každého doplnku, musíme rozumieť tomu, ako žijete a čo vás trápi. Študujeme život a vaše problémy a zisťujeme, akým spôsobom vám vieme pomôcť. Pretože naším poslaním je otáčať prístup k životu pomocou zdravého životného štýlu, dobrozvykov a Enebire doplnkov.

Pavol Mišenka a Gabriela Tova zakladatelia Enebire

Ak čítate tieto riadky v noci, tak toto je pre vás. Prajeme vám kvalitný a zdravý spánok!